همین حالا، دامنه خود را با تضمین کمترین قیمت در ایران، ثبت کنید.
خرید دامنه
com و ir از محبوبترین پسوندهای دامنه در ایران هستند. اما… هنوز کلی پسوند دامنه جالب و جذاب دیگر هم وجود دارد که میتوانید برای وبسایتتان انتخاب کنید.
مثلاً: academy، today، io، biz و … . نکته اینجاست که هر یک از ایران پسوندها معنی و مفهوم خاصی دارند و بهتر است که جای درست استفاده شوند.
ما هم اینجا نکات مهم و اولیهای که باید بدانید را مرور میکنیم:
دامنه آدرسی است که برای دسترسی به یک سایت باید در نوار URL مرورگرتان وارد کنید. هر URL از چهار بخش تشکیل شده است و اگر پروتکل را از آن حذف کنیم، 3 بخش باقی میماند که این 3 بخش دامنه ما را تشکیل میدهند. لطفاً به عکس زیر توجه کنید.
همان طور که میبینید، پسوند دامنه بخش انتهایی آن است. هرکدام از پسوندها میتوانند بیانگر حیطه خاصی از فعالیت باشند. البته که تمام پسوندها از این قاعده پیروی نمیکنند و برخی از آنها کاربردهای عمومی دارند.
در کنار انواع مختلف پسوندها برای حیطههای مختلف فعالیت، هر کشوری هم پسوند مختص به خودش را دارد. مثلاً پسوند اختصاصی کشور ما Ir است و پسوند اختصاصی ایالات متحده آمریکا Us.
دامنه هر سایت در فضای اینترنت، مانند آدرس یک خانه در دنیای حقیقی است! همان طور که برای پیدا کردن یک خانه باید آدرس آن را داشته باشید، برای پیدا کردن یک سایت هم باید نام دامنه آن را بههمراه پسوند دامنه بدانید.
پسوند دامنه حکم محل یا شهر را در آدرس خانه دارد. بعضی از خانهها در محلهای تجاری قرار دارند، بعضی در مجاورت مراکز آموزشی هستند و برخی هم دیواربهدیوار کاخ ریاست جمهوری! پسوندهای دامنه هم دقیقاً به همین شکل هستند. برخی از پسوندها برای سایتهای تجاری استفاده میشوند، برخی از پسوندها برای سایتهای آموزشی استفاده میشوند و برخی از آنها هم مخصوص نهادهای حکومتی هستند.
درضمن از آنجایی که هرگاه سخن از دامنه و قسمتهای مختلف آن باشد، نمیتوان بدون اشاره به هاست بحث را ادامه داد، بیایید یک تعریف کوچک از این عبارت هم داشته باشیم. مطابق همان تشبیه به آدرس خانه در دنیای حقیقی.
در ادامه انواع مختلف پسوند دامنه را بههمراه کاربرد هرکدام بررسی خواهیم کرد.
همین اول کار بگوییم که هرکس میتواند هر پسوند دامنهای که دوست دارد را انتخاب کند (مگر در موارد خاص)؛ یعنی حتماً نباید سایتتان مربوط به یک شرکت تجاری باشد تا از com. استفاده کنید؛ اما اگر میخواهید درست و اصولی عمل کنید، رعایت برخی نکات در انتخاب پسوند دامنه ضروری است.
پسوند com معروفترین پسوند دامنه در دنیای اینترنت است که اگر بگوییم یکی از نمادهای شبکه جهانی محسوب میشود هم بیراه نگفتهایم.
این پسوند در دستهبندی پسوندهای سطح بالای عمومی (در ادامه انواع سطوح را توضیح خواهیم داد) قرار میگیرد که جزو شناختهشدهترین و البته قدیمیترین پسوندهای دامنه در فضای اینترنت هستند. جالب است که بدانید اصول دنیای پسوندها از سلسلهمراتب پیروی میکند. پس ما هم معرفی انواع پسوند دامنه را از راس هرم شروع میکنیم.
در سال 1985 بود که سازمان IANA شش پسوند دامنه را بهعنوان اولین پسوندها معرفی کرد و حالا این پسوندها معروفترین و معتبرترین آنها در دهکده جهانی (همان اینترنت خودمان!) هستند. این شما و این 7 پسوند دامنه عمومی پرطرفدار:
Com مخفف Commercial بهمعنای تجارت است. در همان روزهای آغازین اینترنت، پسوند com. بهمنظور استفاده بنگاههای تجاری و کسبوکارها معرفی شد و البته محدود به این استفادهها باقی نماند. اواسط دهه 90 میلادی، یعنی تقریباً 10 سال بعد از معرفی، com. تبدیل به معروفترین پسوند فضای اینترنت شد و این شهرت تا زمان حال که 2021 سال از میلاد حضرت مسیح میگذرد، پابرجاست.
این پسوند مخفف network بهمعنای شبکه است و قرار بود فقط برای سایتهایی استفاده شود که در زمینه تکنولوژیهای مربوط به شبکه فعالیت میکنند. این پسوند هم مانند com. نتوانست اختصاصی بودنش را حفظ کند و اسیر دام شهرت شد. میتوان گفت net. بعد از com. شناختهشدهترین پسوند در اینترنت است و بسیاری از سایتها با موضوعات مختلف از آن استفاده میکنند.
Education معنای تحصیلات و آموزش را میدهد و پسوند edu. هم از همین عبارت گرفته شده است. پس با این اوصاف از این پسوند برای سایت دانشگاهها و مدارس استفاده میشود. نکته دیگری که راجع به edu. وجود دارد، عدم از بین رفتن انحصار آن برای مراکز آموزشی است.
بر خلاف com و net که محبوب شدند و اصالتشان را فراموش کردند. درضمن کشورهای مختلف از این پسوند در ترکیب با پسوند اختصاصی خودشان استفاده میکنند. جلوتر در مورد این نوع پسوندها (پسوندهای ترکیبی) بیشتر صحبت خواهیم کرد.
این پسوند برای استفاده سایتهای سازمانی ارائه شده است. مثلاً سایت سازمان سنجش پسوند org دارد؛ اگرچه این پسوند مخصوص ارگانهای غیرانتفاعی است، اما این روزها بسیاری از سایتهای نامرتبط هم پس از نام دامنهشان از پسوند org استفاده کردهاند.
همین حالا، دامنه خود را با تضمین کمترین قیمت در ایران، ثبت کنید.
خرید دامنهاین پسوند بکرترین پسوندها است که توانسته اصالت خود را بعد از گذشت نزدیک به 40 سال حفظ کند. mil مخفف military بهمعنای نیروی نظامی است و سایتهای مربوط به ارتش آمریکا از این پسوند استفاده میکنند. البته که از این پسوند برای سایتهای همه نیروهای نظامی دنیا استفاده نمیشود، اما هیچ سایت نامرتبطی با این پسوند هم پیدا نمیکنید.
در 7 نوامبر 2013 کمپانی ICANN و Silver Avenue توافق کردند که پسوند .company نیز جزو پسوندهای دامنهی Top-Level گردد. و امروز امکان ثبت این پسوند دامنه در ریجیسترارهای دامنه مانند Europe Registry فراهم است.
این پسوند مخفف کلمه Government است و بیشتر توسط نظام حاکم بر آمریکا استفاده میشود. سایتهای ایالتهای مختلف این کشور، شهرها، فرمانداریها و حتی قبایل بومی آمریکایی از پسوند gov. استفاده میکنند.
البته این 6 پسوند تنها پسوندهای gTLD نیستند، اما قطعاً معروفترین آنها هستند. از دیگر پسوندهای موجود در این دستهبندی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
حالا وقت آن رسیده که در رابطه با پسوندهای دامنه اختصاصی هر کشور صحبت کنیم.
مرزبندیهای جغرافیایی به اینترنت هم راه پیدا کردهاند و فضایی که قرار بود تمام کره زمین را به هم متصل کند، تا حدی اسیر سیاستهای حاکمان مختلف شده است. البته این موضوع بد مطلق نیست و مزایایی هم دارد. یکی از این مزایا ایجاد پسوند اختصاصی برای هر کشور است. به این ترتیب اگر سایتی از پسوند اختصاصی یک کشور استفاده کند، به بازدیدکنندگان میفهماند که مقر فعالیتش در کدام نقطه کره خاکی است.