کنترل پنل تقسیم منابع یک سیستم بین کاربران آن سیستم نیاز به نرم افزارهایی دارد که بتواند کاربر را احراز هویت کرده و علاوه بر این که امکانات سیستم تهیه شده را در اختیار کاربران قرار می دهد، از دسترسی سایرین به این امکانات جلوگیری کند.در خصوص سیستم های مدیریت دامنه و میزبانی وبسایت نیز چنین شرایطی برقرار است. نرم افزاری که این امکانات را در اختیار کاربر قرار می دهد کنترل پنل نام دارد. کنترل پنل دامنه محیطی است که شما در آن می توانید حداقل مدیریت دامنه را در دست داشته باشید. این مدیریت می تواند شامل تعریف و تعویض Whois دامنه (مشخصات دامنه شامل صاحب اصلی، فنی و فروش) و همچنین NameServer تغییر باشد. البته از آنجا که قیمت دامنه می تواند نقش بسزائی در امکانات کنترل پنل آن داشته باشد، لذا با توجه به اینکه شما دامنه را از چه مرکزی خریداری می کنید و از طریق چه Registrari به ثبت رسیده است، امکانات آن تفاوت پیدا می کند.
انواع کنترل پنل ها (control panel) :
کنترل پنل های موجود در دنیا شامل دو دسته کلی می شوند، کنترل پنل های ویندوزی و لینوکسی. این بدان معناست که در صورت خرید هاست ویندوز یا لینوکس، کنترل پنل سازگار و متناسب با آن سرویس در اختیار شما قرار می گیرد. معمولا کنترل پنل های لینوکسی بر روی هاست ویندوز نیز پیاده سازی می شوند.
کنترل پنل هاست
در واقع یک نرم افزار مدیریت قابلیت های هاست می باشد که بلافاصله پس از تهیه هاست در اختیار کاربر سایت قرار گرفته و به وی امکان دسترسی و مدیریت تمامی امکانات هاست را در محیطی امن، می دهد.امکاناتی مانند: امکان انتقال فایل (ftp)، مدیریت ایمیل ها طراحی و تغییر صفحات وب و نصب نرم افزارهای تحت وب، قابلیت Backup گیری و...کنترل پنل های میزبانی محدود کننده منابع یک سرور اعم از فضای میزبانی، میزان مجاز استفاده از ترافیک ماهیانه، تعداد اکانت های ایمیل و ... می باشند.که بسته به پلن های تهیه شده توسط کاربران منابع مختلفی را در اختیار هر کاربر قرار می دهند.کنترل پنل ها بسته به نوع سیستم عامل سرور که می تواند هاست ویندوز یا هاست لینوکس باشد متفاوت هستند. به عنوان نمونه کنترل پنل های Cpanel, Helm, DirectAdmin, Plesk و WebsitePanel از معروف ترین و پرکاربردترین ها هستند.
کنترل پنل های میزبانی
با توجه به سیستم عامل سرور میزبان، به دو نوع لینوکسی و ویندوزی نیز تقسیم بندی می گردند. همچنین شرکت هاستینگ، موظف است در راستای احترام به مشتری و اصول رضایتمندی وی،در انتخاب کنترل پنل مدیریت هاستینگ خود علاوه بر بررسی مسائلی چون امنیت، سرعت، کاربرد آسان، گستردگی و به روزرسانی مداوم، به موضوع بسیار مهم خواسته و نیاز مشتری نیز توجه خاصی داشته باشد. بنابراین به طور مثال با اینکه در ایران، از انواع کنترل پنل های تجاری یا رایگان و منبع باز (OpenSource) با نام های تجاری گوناگون Cpanel، Kloxo، Plesk، DirectAdmin، WebsitePanel، .Net Panel و… استفاده می شود،شرکت میزبان باید مضاف بر توجه به امکانات و سایر مسائل فنی این کنترل پنل ها،
کنترل پنل DirectAdmin
DirectAdmin یکی از قوی ترین و بهترین کنترل پنل های موجود برای سرورهای لینوکس می باشد. دایرکت ادمین بگونه ای برنامه نویسی شده است که از سرعت خارق العاده ای در اجرا و لود درخواست ها برخوردار می باشد، رابط کاربری پنل دایرکت ادمین در عین قدرتمندی بسیار آسان و کاربر پسند است و عملکرد و کارایی را تا حد زیادی برای کاربر رضایت بخش می کند. کاربران با استفاده از این نرم افزار می توانند تمام امکانات سایت خود را از جمله ایمیل ها، بانک های اطلاعاتی، FTP، آمار و … مدیریت نمایند. از آنجایی که این نرم افزار کانادایی است، همانند کنترل پنل های آمریکایی مانند cPanel و … از ریسک پایین تری نسبت به تحریم و قطع شدن لایسنس برخوردار است. بسیاری از مدیران سرور ها بعد از تحریم های اعمال شده روی cPanel به DirectAdmin مهاجرت کردند.برای آموزش نصب کنترل پنل دایرکت ادمین بر روی لینوکس کلیک کنید.
Suspend و یا فعال کردن هاست
در قسمت مشاهده لیست کاربران شما میتوانید وضعیت ستون Suspended را بررسی کنید. در صورتی که این ستون Yes باشد، بدین معنی است که هاست مدنظر شما Suspend میباشد و لازم هست که شما وضعیت هاست را بررسی کنید و در صورت لزوم آنرا مجدد فعال کنید. برای فعال سازی مجدد تیک Select هاست مربوطه را انتخاب و سپس روی گزینه unSuspend کلیک کنید. با انتخاب این گزینه، هاست مربوطه مجدد فعال خواهد شد.در صورتی که قصد دارید یک هاست را مسدود کنید گزینه Select هاست مربوطه را تیک زده و سپس گزینه Suspend را انتخاب کنید.
در صورتی که نیاز دارید یکی از هاست های موجود روی سرور را حذف کنید،در قسمت مشاهده کاربران، تیکت هاست مربوطه را انتخاب و سپس گزینه Delete را انتخاب کنید. در نظر داشته باشید که قبل از حذف هاست حتما به بک آپ موجود دقت داشته باشید و با اطمینان کامل این گزینه را انتخاب کنید. Delete شدن هاست در دایرکت ادمین بدون وجود بک آپ به هیچ عنوان قابل بازیابی نمیباشد. پس در صورت عدم اطمینان از وجود بک آپ و یا عدم نیاز به هاست مدنظر به هیچ عنوان از این گزینه استفاده نکنید
حل مشکل ورود به دایرکت ادمین DirectAdmin:
اگر هنگام ورود به دایرکت ادمین با پیغامی مثل Invalid login. Please verify your Username and Password مواجه شدید، علت این موضوع نادرست بودن نام کاربری یا رمز عبور هست. بنابراین چند تا مورد را باید بررسی کنید.اول اینکه نام کاربری و رمز عبور وارد شده با مقادیری که قبلا برای شما ایمیل شده یکی باشه.دوم اینکه زبان کیبورد که معمولا گوشه راست پایین ویندوز کنار ساعت قرار داده بر روی زبان انگلیسی یعنی ENG تنظیم شده باشه و بزرگ و کوچک بودن حروف هم که با دکمه CAPS LOCK قابل تغییر هست، رعایت بشه و ساعت و تاریخ میلادی یا شمسی کامپیوتر شخصیتون بروز و صحیح باشه.سوم اینکه اگر مثل همیشه نام کاربری و رمز عبور را copy و paste میکنید، یک بار هم به صورت دستی توی فرم ورود بزنید.سی پنل چیست؟سی پنل (cPanel) نام یک کنترل پنل وب هاستینگ محبوب است که در سال ۱۹۹۶ توسط جان نیک کوستون ( john nick Koston ) برنامه نویسی و ارائه شد. سیپنل به واسطه رابط گرافیکی قدرتمند و با کیفیت خود امروزه یکی از بهترین پنل های موجود وب هاستینگ می باشد.
از مشخصه های بارز آن آسانی و عدم نیاز به داشتن دانش خاص برای استفاده از آن می باشد و به ابزار قدرتمندی برای انتقال سایتها از انواع کنترل پنل دیگر به سی پنل مجهز می باشد.افزونه های بسیار زیادی برای آن نوشته شده و با اکثر سیستم های مدیریت مالی میزبانی وب سازگار می باشد مانند: whmcs, modernbill و ...کنترل پنل سی پنل انتخاب اصلی شرکتهای عظیم وب هاستینگ می باشد.