موتورهای جستجو چگونه کار میکنند؟
موتورهای جستجو برای تحلیل محتوای وب و سرویس دهی مناسب به کاربران این وظایف را رعایت می کنند:
1-خزش شدن – Crawl
خزش توسط رُباتها رخ میدهد که به این عمل خزیدن میگویند. رباتها وارد سایت میشوند و کل سایت را اسکن میکنند، همانند یک دستگاه اسکن که یک برگه را به شکل دقیق اسکن میکند. آنها عکس، محتوا، لینکها، محتوا و … را بررسی میکنند. هر نوع دادهای را ربات ها اسکن میکنند.
همان جور که در تصویر بالا میبینید برای درک بهتر مطلب وقتی الان عبارت آسان رایان یک متن ساده است و اصولا به آن text میگویند. ولی
آسان رایان یک عبارت ساده text نیست. بلکه به آن ابرمتن یا hypertext میگویند. درواقع فراتر از متن است و به یک صفحه دیگر اشاره میکند. حال وقتی خزندههای گوگل (رباتهای گوگل) در حال دیدن این صفحه آموزش سئو هستند و به یک ابرمتن برخورد میکنند به واسطه آن ابرمتن، صفحه دیگر را هم میتوانند خزش کنند.
2-ثبت شدن – Submit
بعد از آنکه وبسایت توسط رباتها (خزندهها) خزش شد، در دیتابیس گوگل ثبت میشود. ولی ثبت شدن به معنای آن نیست که در نتایج نمایش داده میشود. در اکثر موارد فاصله زمانی بین خزش و نمایش در نتایج بسیار کم است به همین منظور مرحله ثبت شدن کمتر دیده میشود.
گاهی به دلیل مشکلات فنی وبسایت و یا هاست، تازه بودن سایت و … صفحات شما در این مرحله میماند
3-بودن در فهرست – Index
به شکل طبیعی اگر سایت شما مشکل خاصی نداشته باشد بعد از آنکه خزندههای گوگل خزش را انجام دادند، سریع مرحله ثبت شدن اجرا و تمام میشود و سپس به مرحله index میرسد. در مرحله ایندکس index تمام محتواهایی که توسط خزنده ثبت شده دیگر توسط تمام افراد دنیا قابل دیدن است. درواقع در یک کتابخانه بسیار بزرگی به نام گوگل قابل دسترسی همگان میباشد و سایت شما در این کتابخانه وجود دارد.
گاهی اگر سایت شما ایندکس index نمیشود، تجربه نشان داده است که اگر صبر کنید حداکثر در ۱۰ روز سایت شما در نتایج نمایان میشود و از مرحله ثبت عبور میکند.
برای آنکه مطمئن شوید که آیا سایت شما و یا آن صفحه شما در نتایج وجود دارد و index شده هست عبارت (site:سایت خود را بنویسید)
4-انتخاب در نتایج – Picking the results
فرض بگیریم همه وبسایتها توسط گوگل ایندکس شده اند ولی چه سایتی و در چه مکانی نمایش داده میشود؟ این موضوع مهم است و باعث شده نیازمند متخصص سئو شویم و یا به سمت یادگیری سئو برویم
نتایج یک موتور جستجو که به آن SERP گفته میشود برای همه نوع کسب وکار مهم است و زمانی نتایج نمایش داده میشود که کاربران چیزی را در گوگل جستجو کنند. در این لحظه موتور جستجو همانند گوگل به فهرست وبسایتهایی که ایندکس هستند نگاه میکند و براساس یک سری ویژگیها و فاکتورها آنها را رتبه بندی میکند و سپس از بین میلیاردها سایت چندین آنها را به ترتیب لیست میکند.
تاثیر رفتار کاربران بر نتایج جستجو
اولین نکته ای که باید در سئو بیاموزیم آن است که همزمان به کاربر و سئو اهمیت دهیم و تعادل درستی میان این دو برقرار کنیم. شما تمام تمرکز و انرژی خود را بر روی موفقیت در سئو قرار میدهید ولی کاربرانی که وارد سایت شما میشوند از صفحه ای که مشاهده میکنند رضایت نخواهند داشت. رفتار کاربران در این شرایط میتواند بر سئو شما تاثیر منفی داشته و شما جایگاه خود را به مرور زمان از دست بدهید.
تصور کنید که کاربران به دنبال دستور پخت پیتزا باشد و این عبارت را در گوگل جستجو کند، گوگل سایت شما در نتایج خود نمایش داده و کاربر هم شما را انتخاب میکند. ولی بعد از ورود به سایت شما به هردلیل (مثلا نبود محتوای مناسب، سرعت پایین صفحه، طراحی نامناسب، فونت بد، عدم نمایش صحیح در موبایل) به سرعت از آن خارج شده و دوباره به نتایج جستجو باز میگردد. این رفتار کاربر توسط گوگل قابل درک بوده و به او نشان میدهد که کاربر از سایت شما راضی نبوده است.
عدم رضایت کاربران از یک صفحه اگر چندین بار تکرار شود میتواند موجب از دست رفتن جایگاه شما در نتایج گوگل شود. نقطه مقابل این داستان زمانی است که کاربر شما را در رتبه های پایین تر پیدا میکند و به سایت شما وارد میشود اما از محتوای آن رضایت کافی داشته و دیگر این عبارت را در گوگل جستجو نمیکند. حتی ممکن است کاربر با اشتراک گذاری محتوای شما یا ارسال دیدگاه سطح بالاتری از میزان رضایت خود را به شما و گوگل نمایش دهد. در این شرایط شما به سرعت رشد کرده و جایگاه بهتری در نتایج گوگل کسب میکنید.
فاکتورهای شناخته شده
وبسایت
Backlinko فاکتورهای بسیاری را معرفی کرده ما ما سعی کردیم مهمترین آنها را در اینجا درج کنیم:
- قدرت و مرتبط بودن بک لینکها
- محتوای با کیفیت و مرتبط داشتن
- معیارهای تعامل همانند CTR (نرخ کلیک)
- حجم وبسایت و سرعت لود آن
- چگالی کلمات، استفاده از کلمات کلیدی در متاتک، هدینگها و آدرسها به شکل اصولی
- نحوه نوشتار و دستور زبان فارسی
- ساختار وبسایت
- بهینه سازی کردن وبسایت برای موبایل
- میزبان راحتی استفاده از وبسایت
- لینک سازی داخلی
- قدرت شبکههای اجتماعی
موتورهای جستجو معروف
شاید این قسمت برایتان جالب باشد که بدانید که ما فقط گوگل (Google.com) را نداریم، حتما موتورهای جستجو همانند بینگ (Bing.com) و یاهو (ِYahoo.com) را شنیدهاید. ولی ما موتور جستجوهای دیگری هم داریم که بسیار قوی عمل میکنند. سه موتور جستجویی که اشاره کردیم مربوط به کشور آمریکا است که طبیعتا گوگل حرف اول را میزند. ولی موتور جستجوی بسیار قدرتمند بایدو (Baidu.com) هم داریم که متعلق به کشور چین است. به لطف جمعیت این کشور، جزء ۱۰ سایت پرترافیک دنیا محسوب میشود. همینطور موتور جستجوی یاندکس (Yandex.com) که به کشور روسیه تعلق دارد امکانات جالبی دارد و ترافیک بالایی هم بر روی این سایت وجود دارد.
یک سوال پر تکرار و البته مهم: چرا در حالی که من رتبه ۱ هستم ولی کمتر از ۳۰ درصد وبسایتم کلیک میخورد؟
به این دلیل که گاهی ما رتبه صفر هم داریم.
بیایید شما هم کار عملی انجام دهید و فقط محتوا نخوانید عبارت what is seo in digital marketing را در گوگل جستجو کنید؛ متوجه میشوید که برخی عبارتها در قالب پاسخ غنی در گوگل (Rich Answers) داده شده است. البته گاهی به این عبارتها Rich Card هم گفته میشود که در قالب یک Featured Snippets هستند ولی مهم نیست، مهم این هست که شما منظور من را متوجه شدید. و علت آنکه گاهی علارغم رتبه ۱ ، کلیک کمتری بر روی وبسایت شما میشود این است. این مورد در جستجوهای گوشی بیشتر به چشم میآید.